duminică, 26 decembrie 2010

Farsă

Lumea fizicienilor se împarte, într-o oarecare măsură, în teoreticieni şi experimentatori. Teoreticienii sunt cei care elaborează teoriile – ei, de obicei, îşi rod coatele prin bioblioteci şi înnegresc tomuri întregi cu idei doar de ei înţelese  – iar experimentatorii sunt cei care confirmă (sau nu) aceste teorii, în general cu multă muncă, în laborator.
De multe ori teoreticienii şi experimentatorii nu prea se înghit. Teoreticienii îi acuză pe experimentatori că nu înţeleg mai nimc din ceea ce fac ei, iar experimentatorii spun că teoreticienii nu-s buni de nimic, că până la urmă ei, cei care lucrează în laboratoare, sunt cei care fac şi experimentele şi dezvoltă şi teoriile.

Wolfgang Pauli[1], unul din cei mai importanţi teoreticieni ai secolului XX, era recunoscut ca fiind un experimentator îngrozitor de nepriceput. Printre partenerii lui circula “legenda”, exagerată desigur, că Pauli, nu numai că nu ştie să facă nici cea mai simplă măsuratoare, dar strică orice montaj experimental pe care pune mâna. Nu numai atât, dar este suficient să intre în laborator şi, imediat, toată aparatura se strică!
Pentru a întări această poveste, prietenii lui, îi pun la cale o farsă ingenioasă: ştiind când urma ca Pauli să le facă o vizită şi deci să intre în laborator, au pregătit un mecanism cu un contact electric la uşă care, când era acţionat prin deschiderea uşii, provoca o serie de mici explozii, inofensive dar spectaculoase, ceva se răsturna şi se făcea mult fum.
În ziua respectivă, totul fiind minuţios pregătit, Pauli este aşteptat cu sufletul la gură de prietenii cei puşi pe şotii.
Pauli soseşte..., pune mâna pe clanţă..., deschide uşa şi... ce credeţi că se întâmplă?
Nimic...




[1] Wolfgang Ernst Pauli (25 aprilie 1900 - 15 decembrie 1958) a fost un fizician teoretician, de origine austriacă, recunoscut ca unul dintre pionierii fizicii cuantice. În 1945 a primit Premiul Nobel în Fizică, după ce a fost nominalizat de către Albert Einstein: "pentru contribuţia sa decisivă la dezvoltarea fizicii cuantice prin enunţarea unei importante legi, principiul excluziunii" (sau principiul de excluziune al lui Pauli).